14 Ocak 2009 Çarşamba

AŞURE

Mübarek aylarımızdan biri olan Muharrem ayında evimizde bereketin ve bolluğun olması için Aşure pişirilmesi ve dağıtılması çok sevaptır. Annem her sene yapar, ben yapım aşamasında değilde tadına bakma kısmında Annemin her zaman yanında olmuşumdur :) Ama bu yıl bizim evimizde de pişmesi için annemle birlikte yaptık. Zor zannediyordum ama çok basitmiş aslında. Yada yanımda annem olunca bana öyle geldi:)

Malzemeler :

Yarım kilo yarma
2 su bardağı fasulye
2 su bardağı nohut
yarım su bardağı pirinç
10-15 adet kuru kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
1 adet elma
1 kilo + 1 su bardağı şeker (isteğe göre)
2 su bardağı fındık

Üzeri için :

Tarçın
Ceviz

Yapılışı:

Hazırlık aşamasında fasulye ve nohutu ayrı kaplara su doldurun ve bir gece bekletin. Büyük bir tencereye su doldurun, yarmaları ekleyin. Ocağa koyup, kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra 5 dk daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Tencerenin de kapağını kapatıp, bir gece bekletin. (Yarmayı pişirirken suyu çok fazla koyun. Çünkü bir gece bekleyeceği için suyunu çekecektir.)
Bir gece beklettiğimiz fasulye ve nohutu yıkayıp, ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin. Kuru kayısı ve kuru üzümü yıkayıp, yumuşaması için sıcak suda bekletin. Yarmaları yıkayın. Aşureyi yapacağımız tencereye yarmaları ve üzerini aşacak şekilde bol su koyup, tekrar kaynatın.
Kaynadıktan sonra, daha önce pişirdiğiniz fasulye, nohut ve yarım su bardağı pirinci yıkayıp, ekleyin. Ara ara karıştırarak 10 dk kadar pişirin. Bu sırada kuru kayısıları ve elmayı küçük küçük doğrayın.Kuru üzümler le birlikte aşuremize ekleyin. Karıştırarak pişirin. Daha sonra şekeride ilave ederek, karıştırmaya devam edin. En son fındıkları da ekleyin. Bir müddet daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Aşuremiz servise hazır. Afiyet olsun...

3 yorum:

keskinli dedi ki...

sibel merhaba
öncelikle asurenizi rabbim kabul eylesin anneinde seninde ellerinize saglik
evet börekte acilan 5 beze sonra 5 birden acilacak zor gibi görünüyor ama cok basit oluyor inan denemeni tavsiye ederim
her zaman görüsmek dileiyle

eldivenlerim dedi ki...

Allah kabul etsin arkadaşım;) aşure enfes gözüküyor, ikinizinde ellerinize sağlık,
neşeli günler.....

SİBEL - engüzeltatlar dedi ki...

Merhabe ayşe,
Allah izin verirse börekten yapmayı planlıyorum.. Ne zaman olur bilmiyorum ama.:) Gerçekten çok güzel görünüyor. Bu arada aşureyi blog arkadaşım arzu yapmış. Onun ellerine sağlık.Biz iki arkadaş bu işe baş koyduk :)).. Temennine katılıyorum İnşallah her zaman görüşürüz...

Hoşgeldin Eldivenlerim,
Bencede aşure nefisgörünüyor.. Arzu arkadaşımın ellerine sağlık.. Umarım seninlede her zaman görüşürüz.....